Tuesday, November 23, 2010

hakikat ilmu.


"hakikat ilmu ialah semakin kita belajar, semakin kita rasa bodoh"

Syukri Ali

jangan tanya aku siapa syukri ali tu siapa. tapi ayat dia ni memang makan dalam. sebab apa. barangkali aku dah rasa cukup dengan apa yang aku ada. hakikatya tidak. duuhh,

orang yang jahil ialah tidak mahu tahu apa yang dia tak tahu.

ilmu tak datang bergolek. tak kisahlah bab apa pun. kita kena bertanya kalau tak menahu.

belajar bukan takat nak lepas untuk exam sahaja.

rugi kalau kita sendiri orang islam tak tahu hukum hakam Islam yang sebenar secara menyeluruh.

nak nak belajar dekat timur tengah.

ilmu = amal.






Ladang Arafat.



jangan puji. aku tahu ini style.

terima kasih zulkhairi.

Sunday, November 21, 2010

Meh bina masjid.




"Kalau nak bina masjid, mesti kena rajin pergi masjid dulu"



p/s : bakal bini siapa yang tak nak suami yang kaki masjid?


Wednesday, November 17, 2010

Eidul Adha.



Selamat Hari Raya Aidiladha!

Maaf Zahir dan Batin ye!

kullu 3m w2ntum b5eeer!



*takda gambar lain dah ni je yang ada sory*

Monday, November 15, 2010

aku bagi dia pilihan tadi do. aku ke klcc do?


bahaya tengok video ni lelama.

Assalamualaikum,

semalam, kecoh satu Irbid (rasanya lah) pasal video seorang budak perempuan dengan seorang budak lelaki bercumbu dekat publik depan pavillion dekat KL.

aku fikir dekat Irbid je kecoh. rupanya kecoh satu Malaysia.

Aku percaya. ini semua hasil perkongsian di facebook.

benda yang kotor. cepat betul merebak. pantas bebenau. d

............

first time aku tengok. macam menggeletar la jugak. terasa macam bodoh pun ada jugak. bukan aku yang bodoh. aku terasa perempuan tu yang bodoh. lelaki tu dah sah sah bodoh.


aku bukan dekat sini nak membodohkan orang sesuka hati. tapi kalau pasal benda basic macam ni tak boleh nak elakkan. kalau aku tak panggil 'bodoh' aku nak panggil apa lagi.

manakan tidak, maruah diri macam dah takde harga lagi. siap bangga lagi rekod dalam video.

sayu jiwa brader.



hakikatnya, bukan mereka aja yang pernah buat macam tu. ramai lagi yang dekat luar sana masih lagi berleluasa bercumbu-cumbuan di publik. itu baru cumbu. belum second step lagi.





bergetar jiwa nak bercakap bang oi.

aku tahu dan sedar. kebanyakkan yang tengok video tu dah tahu realiti dunia Malaysia sekarang. siapa yang selalu jalan jalan dekat KL tu tahu lah realiti sebenarnya. Nak tengok orang smooching sangat senang. dekat publik pulak tu.

aku ingat lagi masa first time dulu tengok orang smooching ialah dekat Mid valley. itu pun mat salleh. tu masa darjah 6.

naik form 2, pergi mid valley. jumpa budak melayu selamba dek buat kerja yang sama dekat dalam restoran dekat sebelah GSC.

errrr..


mula mula rasa ghorib (pelik) tapi bila benda tu ramai dah buat. orang anggap benda ni macam biasa.

cuma kali ini baru ja nak hangat. sebabnya diletakkan video itu dalam facebook dan youtube.

bahayanya, kalau benda berdosa macam ni kita anggap dah biasa. takutnya kita dah hilang sensitivit pada agama kita. sedangkan selemah lemah iman itu membencinya dengan hati.

tapi kalau hati pun tak reti nak benci sebab rasa macam dah biasa. level mana iman kita?

.................

barangkali budak budak ni kurang perhatian daripada ibu bapa mereka. sebab tu mereka terabai. terabai sampai buat dosa dekat publik pun tak rasa macam apa apa.

tak mustahil kalau mak bapak budak budak tu ialah ustaz ke ustazah.

bukan apa. realiti dunia sekarang. anak ulama' pun boleh buat kes lagi.

sebab tu kumpulan nasyid raihan nyanyi

"Iman tak dapat diwarisi, dari seorang ayah yang bertaqwa"

apatah lagi orang biasa biasa.
..............

kita yang sedar lagi ni patut bersyukur sebab Allah masih bagi kita hidayah dekat kita untuk tak buat benda yang pelik begitu.

tak mustahil kalau kita terlibat satu hari nanti. aku tak mendoakan. tapi tak mustahil.

iman itu naik turun.

jadi jangan maki lebih lebih. takut kalau dah kena batang hidung sendiri. baru kesal tak kesudahan.

banyakkan ilmu beserta amalan untuk elakkan kejahilan.

jahilnya manusia sampai bawak diri sendiri masuk dalam neraka.

na'udzubillahmin zallik.

.............

pemuda pemudi sekalian. kita lah yang akan membentuk negara satu hari nanti. sama ada sedar atau tidak. sepatutnya kita dah patut rasa bertanggungjawab pasal benda benda macam ni.

umur makin meningkat. jangan pentingkan diri sendiri. siapa lagi kalau bukan kita yang nak bentuk masyarkat.

apa apapun, segala galanya bermula dari diri sendiri. cegah kemungkaran pada diri sendiri. baru bergerak ke orang lain. kalau diri sendiri tak tercegah, apatah lagi orang lain untuk kita cegah.

payah.

aku hamba Allah yang lemah. sekadar berkongsi pendapat. sebarang kesilapan. pohon maaf.

wallahu'alam






Thursday, November 11, 2010

muhasabah.

Assalamualaikum,

sangat berbahaya kalau kita rasakan bahawa segala amal ibadah kita ni dah cukup. sangat berbahaya.

mana tak nya. solat fardhu 5 kali sehari semua dekat masjid. kopiah melekat kat kepala hampir setiap masa. tudung labuh jadi pakaian rutin. quran pulak berkepit 24 jam. dakwah tak pernah diabaikan. blog sendiri dipenuhi dengan tazkirah tazkirah mantap hasil tulisan sendiri.

mashaAllah.


tapi tu la pasal, syaitan tak pernah putus asa nak sesatkan kita. walaupun kita dah buat amal banyak mana. pada akhirnya, syaitan pasti akan cuba sesatkan kita juga. dalam kita sedar tak sedar.

aku hanya nak cuba mengingatkan diri sendiri ni yang banyak contengan dosa hasil nukilan diri sendiri.

sebanyak mana ibadah kita. tapi kalau kita rasa dah cukup. rasanya bahaya. bukan apa. siapa kata nak ukur ibadah sendiri dan decide cukup ke tak?

selagi mana kita mampu. kita usaha. kalau dah rasa banyak. banyak kan lagi. sebab tak pernah cukup ibadah kita ni kalau nak diikutkan.

maklum, hati siapa yang syaitan tak mahu kacau kalau orang tu banyak buat amal ibadah macam antum sekalian?

sama sama kita muhasabah diri.

wallahu'alam.

Sunday, November 7, 2010

My name is Wan, and I'm not a kelantanese.

Assalamualaikum,

aku dah penat explain orang ramai mengenai persoalan kenapa nama aku ada 'wan' sedangkan bapak aku takde pun.

hari ini aku tekad untuk mengexplainkan ia dalam ruang ini sebagai jawapan kepada kawan kawan yang masih tertanya tanya.

...........

Nama diberi

'Wan Muhammad Najib bin Mohd Daud'

sejak kecil lagi aku dah dididik, kalau orang tanya kenapa nama bapak takde wan. nanti jawab macam ni

"mak saya keturunan sharifah syed. jadi sebab tu mak saya letak nama 'wan' dekat nama saya. semua adik beradik saya. even sepupu sepapat saya pun macam tu gak'

tapi aku faham. orang masih macam garu garu kepala sambil tanya dalam hati 'nama mak kau sharifah. kau pula 'wan'. so what?'

aku pun tak reti nak hurai panjang sampai lah satu hari tu aku terjumpa satu buku dekat perpustakaan sekolah.

" Salasilah Kerabat Diraja Tanah Melayu'

saja saja je nak tengok. tapi akhirnya terjumpa satu statement yang mengatakan.
lebih kurang macam ni la statemnt dia

"bagi perempuan yang berketurunan sharifah syed. apabila berkahwin dengan orang biasa. Kebiasaannya mereka akan meletakkan nama anak anak mereka 'wan' , 'nik' dan ' ape entah aku tak ingat' "

tapi lebih kurang macam tu la.

pergh, serius after aku tengok statement tu aku lega. akhirnya ada juga bahan bukti.

bukan apa. aku pun cuak gak. bukan tak percaya cakap mak. tapi maklumlah, kadang kadang orang tak faham. kata kita ni gila title ke apa. padahal tak pun. -_-"

so, kalau nak bukti, kena mai sekolah aku dekat melaka sinun.

...........

orang kata keturunan sharifah syed ni ada nasab nabi muhammad SAW. wallahu'alam.

tipulah kalau aku kata aku tak berbangga dengan statement tu.

tapi dekat sini bukannya aku nak kecoh dekat orang ramai yang aku ada nasab dengan nabi.


cumanya, sebagai renungan, dewasa ini, ramai je orang claim dia keturunan nabi. sikit bukan main bangga lagi nak heboh satu malaysia.

tapi bila tengok tengok diri yang claim tu. takda gaya langsung menunjukkan akhlak macam nabi sendiri. orang biasa lebih jauh bertakwa daripada depa.

bukan semua. seteng seteng je la pun.

kiranya, yang ingin aku ingatkan diri aku dan kalian semua. tak kisah lah kita datang dari keturunan apa pun. kalau kita masih dalam kekufuran, Allah tetap memandang hina dekat kita. tak kisahlah kaya mana pun. nasab kuat mana pun.

hakikatnya, Yang membezakan antara kita semua ialah tahap ketakwaan masing masing.

wallahu'alam.

sekian.

Wednesday, November 3, 2010

Revival The Islamic Spirits.



serius terasa macam nak pergi sangat.

cumanya dekat Toronto.

harap harap dekat Irbid nanti ada satu program macam ni.
paling kurang untuk orang PERMAI sendiri cukup lah.
insyaAllah

p/s: siapa nak support tambang pergi sana. aku okay je. ^_^

Wednesday, October 20, 2010

Sayangi Akhawat kita.



siapa lagi yang nak jaga akhawat melayu kalau bukan syabab melayu sendiri yang nak jaga?

syabab, tolong jangan pentingkan diri anda.

tolong lindungi akhawat melayu. demi kemaslahatan bersama.

.........

takdanya nak ikhtilat ikhtilat pun. cumanya, syabab kena lah profesional bila jadi muroqib pun.

.........

akhawat pula jangan lah terlalu baik dan lurus untuk tidak menyusahkan syabab untuk minta muroqib.

nak tak nak. demi keselamtan anda. minta tolong je. takpayah segan segan. takdanya nak menyusahkan pun.

syabab okay je. dun wory.

kumpul banyak no syabab untuk minta muroqib in case ape apa tak da masalah rasanya.
cuma, sendiri tahu apa batasannya.


insyaAllah kheir.



Monday, October 18, 2010

Oblique Fissure.



" Manusia selalu merancang namun Allah sebaik baik perancang"

fikir boleh lepas anatomy. namun masih gagal.
bukan nak claim study banyak. tapi mungkin ada kurangnya dari segi teknik aku belajar.
siapa tak sedih kalau dapat markah rendah tahap pekejadahnya bila kawan kawan lain dapat tinggi tinggi.
aku cuba merancang. tapi aku yakin Allah rancang lagi baik untuk aku lepas ni
insyaAllah.


Sunday, October 17, 2010

masalah ummah yang aku tak faham.


Semenjak dua menjak ni, aku tertanya tanya dekat diri aku sendiri. kenapa banyak benar persatuan yang nak perjuangkan Islam.


ISMA lah, HALUAN la, PMRAM la, ABIM la,dan macam macam lagi.

aku tahu 'banyak' tu bagus.
aku tahu. kesemuanya ini menjadikan ALQURAN dan ASSUNAH sebagai sumber asas utama.
aku tahu.


tapi aku masih tertanya tanya, kenapa setiap persatuan mahupun pertubuhan yang ada tak nak bergabung di bawah satu bumbung yang sama untuk memperjuangkan Islam memandangkan semuanya berdasarkan sumber yang sama.

aku jadi lagi pelik bila dapat tahu ada yang sampai bergaduh antara satu sama lain.

kenapa tak boleh bergabung saja?

apa masalahnya?

aku serius tak faham.

tolong jangan bagitahu aku yang semua nya ini berpunca daripada masalah gila kuasa.

...........

dalam isu ini, aku sangat memerlukan orang yang lebih arif untuk berkongsi pendapat yang tepat.

barangkali aku terlalu jahil dalam hal begini.

terima kasih.

Friday, October 15, 2010

Wallahi, Enta poyo ya zalameyh.


Assalamualaikum,

satu benda yang aku paling suka dekat Jordan ini ialah aku dapat bersosial secara bebas dengan orang arab. Cuma kena pandai pandai aku lah nak kena pandai pilih kawan yang mana satu. salah pilih, niaya jadinya.

Macam biasa lah, bila jadi tahun dua untuk pergigian, kelas semua dah mula asing. maksud aku. kelas aku sekarang kesemuanya ambil pergigian. takda lagi campur macam dulu. nursing lah. farmasi la. ulum jina'iyah la. dan macam macam lagi.

bila dah asing kelas, yang seronoknya. dapat kenal kawan kawan arab yang bakal aku bersama untuk 2 3 tahun lagi.

Hampir kesemua kelas yang aku akan ambil selepas ini. aku akan bersama mereka. termasuk kawan kawan malaysia yang lain.

insyaAllah

...........

aku sibuk belajar bahasa arab dengan member member arab aku.

tiba tiba member arab aku pula tanya aku pasal 'bahasa malaysia'

aku tak cakap bahasa melayu. sebab orang arab kalau nak pronounce 'melayu'. berbelit belit lidah. kami orang melayu dekat sini. lebih selesa kelaskan bahasa melayu sebagai bahasa malaysia.

aku nak tak nak. aku ajar la juga. sebab dia dah ajar aku kan. aku macam malas nak ajar. apa kabar . sebab rasanya benda tu kebanyakan arab dah tahu.

memandangkan aku minta dia ajar aku hardcore ammiah untuk arab. aku try untuk ajar hardcore ammiah untuk bahasa melayu. ammiah tu bahasa pasar.

so far apa yang aku dan kawan kawan lain ajar dekat member arab aku ialah,

" saya suka awak"
"gigi"
"poyo"
"Aku lapar"

dan ada la certain certain perkataan yang tak seberapa femes untuk dorang sebut.

bila aku ajar dorang je. hampir setiap masuk kelas je. dorang sebut ke empat empat benda ni berulang ulang kali. aku pun kadang kadang naik segan juga. tapi aku layan kan jela.

seronok pulak rasanya orang asing cakap bahasa kita. kalau nak ikutkan hati. memang aku nak ajar cakap KL guna "weyh", "bai" semua. tapi rasanya belum capai waktu lagi.

macam biasalah, bila bab bab mengajar bahasa kita untuk orang asing ni. ada ja dugaan sikit kdang kadang.

dugaannya ialah bila dorang tanya perkataan perkataan yang tak elok. faham faham je la tak elok tu macam mana.

aku rasa yang paling tak elok aku ajar pun 'poyo'

itu pun hampir depa duk laung laungkan dekat budak budak melayu bila berjumpa.

"kau poyo"

"enta poyo"

dan macam macam lagi.

lawak lawak.


masa tengah sanafir.

..............




aku dengar dengar juga. ada sesetengah orang tak setuju dengan budaya ni. budaya mengajar orang arab bahasa kita.

aku tak pasti sangat apa alasan dia.

tapi aku pernah dengar alasan sebab supaya orang melayu boleh belajar cakap arab dengan dorang. bukan cakap melayu.

aku tak kisah pun. pendapat masing masing.

cumanya bagi aku. memperkenalkan bahasa kita dekat jamiah ialah satu benda yang sangat membanggakan.

aku sebenarnya dapat rasakan bahawa orang arab ni sebenarnya excited bebenar kalau diberi peluang untuk ajar bahasa melayu.

kadang kadang aku dengar je member arab macam mengajuk bila orang melayu bercakap. aku rasa depa bukan mengajuk nak mengejek. tapi sebenarnya depa nak belajar. depa mengajuk tu, sedap pula bunyi nya. dah cantik dah tu.

cuma kita je orang melayu. pantang orang arab mengajuk sikit ja. kita start la kutuk kutuk orang melayu cakap dia menganjing kita la. memainkan kita . dan watsoeva la.

entah pape bukan?

.............

aku faham kadang kadang kita tak mahu orang arab ni mencarut carut guna bahasa melayu.

mana taknya. basically, dorang suka tanya bahagian yang mencarut je. bahagian yang lain tak nak.

benda ni memang susah nak deskrip. tapi pendapat aku, orang melayu tu sendiri sepatutnya bijak. kita boleh tahu kan konsequens nya.

takkan belajar oversea. tapi otak tak leh berfungsi dengan baik dalam hal ini.

siapa lagi yang boleh ajar bahasa melayu melainkan orang melayu tu sendiri. siapa orang melayu dekat Irbid ni? barisan bakal ustaz dan dr. juga kan.

tapi tak tahu pula kalau orang arab guna google translator untuk mencarut dalam bahasa melayu. (?)

...............

ini sekadar perkongsian. bukan nak bangkitkan apa apa isu. sebarang pendapat mahupun luahan. boleh la dikongsi bersama. demi masa depan yang cerah untuk masyarakat melayu di Jordan ini.

wallahu'alam.

sekian.

Monday, October 11, 2010

Aku sayang Allah.


aku sangat tersentuh dengar lagu ini.

tak tipuu.

hakikatnya, industri muzik negara kita masih terkebelakang berbanding Indonesia.
meletakkan dakwah dalam satu skop yang terlalu kecil.
iaitu nasyid.
sejujurnya aku dah boring dengar nasyid.


bangkitlah duhai rakyat Malaysia!

Friday, October 8, 2010

Hamza Yusuf VS Justin Bieber.



"The Jews are being Jews. The Christians are being Christians. The dog is a dog, the cat a cat, the bear a bear. It is only the Muslims who are not being Muslims."

Hamza Yusuf.



I wonder what does really make Justin Bieber become more famous than Hamza Yusuf does.
how can JB help us to get into jannah if he really deserved to be so well-known?

Sunday, October 3, 2010

Renew Your faith..

"we live in the world, and the world live in us"

that's the reality.





can you cry like he really did?

Thursday, September 30, 2010

perempuan melayu dekat Jordan.

gambaq hiasan.



Assalamualaikum,

semasa pulang lewat malam sebentar tadi setelah penat lepak lepak, makan makan dekat popeye dengan kawan kawan yang tercinta setelah hampir sebulan tak lepak bersama dek cuti yang telah berlalu, aku terjumpa member arab aku.

dia ni ada kedai shawarma. nama kedai dia KHON ZEYD. shawarma itu ialah sejenis makanan yang macam kebab dekat malaysia tu. tapi di sini mereka panggil shawarma.

rumah lama aku dulu dekat dengan shawarma tu. tapi setelah pindah. aku dah lama tak pergi kedai tu.

mamat tu yang tegur aku masa dia dalam kereta. macam biasa lah. tegur tegur. mesti tanya khabar, belajar, cuti dan sebagaimana ja.

............

tiba tiba ja dia cakap camni dekat aku, lebih kurang macam ni la.

Member arab : Can you find a malaysian girl for me?
aku : huh? why?
member arab : because they're really nice, mann.

hati aku berdetik, tak silap aku. hari tu dia beriya beriya kata nak mai malaysia dengan awek dia dan family awek dia. tapi last last tak jadi sebab apa entah aku tak pasti.

tapi hari ini tiba tiba dia jumpa aku untuk minta aku carikkan perempuan melayu untuk aku.

huh?

aku: no problem dude. but you have to find for me an arab girl then.
member arab: haa,do you really like arab girls?
aku: haha. no, i'm just kidding

walhal dalam hati pernah la terdetik sekali dua minat awek arab.

member arab: no need man. arab girls are always lying.
aku: really?
member arab: yeah of course. if the arab girls are good enough, I won't ask you to find for me a malaysian girl.
aku : oh yeah yeah.

............

actually panjang juga perbualan kami. tapi aku terpaksa pendekkan sebab aku banyak merapu dan bahasa inggeris aku pun agak terabur masa cakap dengan dia.

tambahan pula, dah lewat malam ni. aku tak nak tidur lewat. banyak kerja perlu dibuat.

...........

aku saja ja nak kongsi cerita ni untuk tatapan dan renungan semua. Dalam hati aku terdetik,
"hebat betul perempuan melayu ni sampai memudah ja nak tackle hati pak arab".

yang lelaki melayu nak tackle awek arab sikit bukan main susah lagi.

barangkali ada yang betul cakap member arab aku tu. bukan aku saja nak tuding jari bukan bukan dekat semua perempuan arab.

tapi itulah realiti. kadang kadang kecantikan luaran seseorang tu tak menjanjikan kecantikan dalaman. contohnya perempuan arab la.

aku cakap macam ni bukan nak kata perempuan melayu tak lawa!

bila dengar member aku cakap macam tu, aku terus tekad untuk berhati hati. ye la. mana tahu kot kot tersangkut dengan minah arab mana mana ke kan. minta jauh la ye.

jadi, kepada sesiapa yang nak menyahut seruan member arab aku tu. boleh la halo halo aku. pastikan niat anda murni. bukan semata mata kehenseman member arab aku dan kehebatan beliau membuka kedai shawarma.

wallahua'alam.

sekian.


Saturday, September 25, 2010

penat menunggu.


Dewasa ini, ramai manusia mengejar cinta manusia lebih daripada cinta ilahi. Tidak kurang daripadanya juga yang kecewa apabila cinta manusia yang cuba dikejarinya tak dapat dapat juga dia kejar.

Dalam isu cinta bertepuk sebelah tangan, selalunya orang akan komplen begini,


" tired of waiting"

persoalannya, siapa suruh kau tunggu?




fakta: penulis hampir lali dengan cinta bertepuk sebelah tangan.

Thursday, September 23, 2010

nabil dan najib.



sebelah kiri dalam gambar tu Wan Mohd Nabil. abang saya.
sebelah kanan dalam gambar tu Wan Muhammad Najib, diri saya.
masa ni tengah tengok konsert kakak saya masa tadika.
masa tu tahun 1995.

lama kan?

Wednesday, September 22, 2010

kita serupa.


" Banyak persamaan tidak menjanjikan kesatukepalaan"

kadang kadang kita tertipu dengan ideologi yang mengatakan persamaan membawa persefahaman.
kita kena fleksibel. tak boleh pegang satu ideologi ja.
hal agama lain cerita.

Tuesday, September 21, 2010

kerja part-time.


ini kerja part-time saya. tolong ibu buat burger.

tolong jangan pelik.


Saturday, September 18, 2010

sorry.



"sory kalau aku macam kerek. aku tak berniat langsung. serius"

kadang kadang aku kesal dengan sikap aku sendiri tanpa aku sedari.
ini bukan pasal cinta. tolongla weh.

Monday, September 13, 2010

Loyalty = stupidity (?)


" we lose the people we love because they are meant to love someone else.we lose them because we are destined to find somebody else.it is simple fact that is sometimes hard to accept because we are too stubborn to let go of something that doesnt belong to us anymore."


kadang kadang kita terlalu baik membiarkan kesetiaan kita memperbodohkan diri kita sampai diri kita sendiri yang merana.

setia itu bagus. tapi perlu bertempat. jangan terlalu mengharap. mengharap pada si dia takda gunanya langsung. serius aku kata

haraplah pada Dia yang Maha Esa.

kerana Dia-lah yang memiliki segala-galanya.




Sunday, September 12, 2010

Batch 0408 SBPIS.




tiba tiba aku rasa rindu dekat korang pulak.


sedih tak dapat join konvoi raya esok.

;(

soryyy.



orang selalu merintih bila orang lain buat kemungkaran.

Assalamualaikum.

aku sekadar nak ingatkan diri aku sendiri. kadang kadang kita ni banyak komplen dengan orang sekeliling kita yang buat kemungkaran.

kemungkaran itu memang perlu dicegah. selemah lemah iman ialah mencegah kemungkaran itu dengan hati. iaitu dengan membenci kemungkaran itu.

bagus. tandanya masih ada. alhamdulillah.

kalau ada kuasa tu, lebih baik guna kuasa.

Dalam hati kita, mesti kata rasa jelek dengan perbuatan manusia yang buat kemungkaran tu. dalam hati kita merintih,

"tak takut neraka ke apa budak ni?"

bagus. tandanya rukun iman masih kita tepati. alhamdulillah.

...........

sekarang ini mungkin kita rasa selesa dengan apa yang kita ada. solat kita tunaikan. zakat kita bayar. puasa kita jalankan. al quran hari hari kita baca. semua amal ibadah yang kita buat hampir sempurna kalau nak diikutkan dari mata zahir.

dalah erti kata lain, kita masih dijalan yang benar.

Itupun sebab Allah bagi kita hidayah.

Cuba kalau Allah cabut kita hidayah tu?

barangkali, solat pun dah rasa berat. harta pun rasa kedekut untuk diinfakkan. puasa pun macam tak puasa. lidah pun kelu bila nak baca quran dek jarang membaca. semuanya bertentangan dengan apa yang berlaku pada awalnya.


barangkali kita boleh cakap yang amal ibadah kita dah cukup banyak. jadi, mustahil lah kita nak terpesong akidah dan etc.
barangkali kita dah boleh cakap yang kita belajar agama sejak dari kecil. sampai lah besar panjang ni. takkanlah kita bodoh sangat nak tersilap.
barangkali kita boleh cakap. yang kita dah banyak bagi ceramah, tzkirah dan etc, takkanlah kita nak buat benda benda yang sebaliknya.

tapi apa yang buat kita terlalu yakin untuk mengeluarkan statement statement macam tu sedangkan kita tak pernah lagi kena uji dengan Allah sehebat macam tu?

sedangkan ulama yang tersohor sewaktu ketika dahulu pada hayatnya juga, kantoi dek aniayaan syaitan.

apatah kita yang biasa biasa je ni?

................

kadang kadang kita tersalah konsep. sepatutnya kita membenci kemungkaran yang dilakukan. bukan orang yang melakukan. barangkali ini punca orang susah nak terima nasihat kita.

kadang kadang kita juga mungkin tersalah konsep. gaya kita menegur macam kita ni terlalu sempurna. kita tak cakap diri kita maksum. tapi gaya kita macam kita maksum. barangkali ini punca tiba tiba orang yang dulu duk bagi nasihat lebat. jangan buat ni lah. jangan buat tu lah. tapi last last dia yang buat.

jangan pelik. benda ni semua benda hakikat yang masih berlaku dalam dunia realiti.

jadi, kalau nak mencegah kemungkaran pun. mulut tu jangan lah terlalu ringan nak mengutuk orang sesuka hati walaupun orang tu buat kemungkaran.

ingat, mungkin sekarng hidayah Allah bukan milik dia. tapi milik kita.
tapi hari esok siapa tahu?

kalau boleh kita nak dia dengan kita lah memiliki hidayah Allah sama sama. tak nak lah selang seli.

dia beriman. kita tak beriman. dia tak beriman. kita beriman.

takkanlah?


...............


lepas solat, jangan lupa doa untuk sentiasa mendapat petunjuk daripada Allah. sentiasa mengingati-Nya walauapapun berlaku.

kadang kadang kita ni banyak betul meminta benda yang kita takda dalam berdoa. tapi benda yang kita dah ada, kita lupa pulak nak minta untuk kekalkan dalam kita berdoa.

semoga Allah terus memberi kita hidayah-Nya yang tak ternilai harganya.

wallahu'alam.

sekian.

Friday, September 10, 2010

orang kita,

Assalamualaikum.

kebelakangan ini aku suka mempertikaikan apa yang orang orang kita buat.

bukan nak tunjuk diri bagus. tapi benda tu aku rasa dasar memang tak memanfaatkan ummah.

bukan pasal wahabi. aku against wahabi.

sekian.

Thursday, September 9, 2010

Salam lebaran.


Assalamualaikum WBT,



dikesempatan ni, aku nak mintak maap dekat kalian semua.sahabat sahabat sejati yang mengenali diri inii. sekiranya selama ini, kelakuan aku dekat dunia realiti mahupun dunia cyber ni macam entah pape sampai mengguris hati kalian. aku minta maap la ye. dari hujung rambut sampai lah ke hujung ke hujung kuku jari kaki.

harap harap tak berdendam lah ye. kalau ada sebarang luahan, boleh lah terus hantarkan luahan anda ke emelku. wmnajib@ymail.com

insyaAllah aku akan cuba menerimanya dengan sebaik mungkin.

:)

enshaAllah.

moga moga segala amalan ibadah yang kita laksanakan masa ramadhan dapat kita sama sama terus istiqamah pada hari yang mendatang.

syaitan dah terlepas. so, fikir fikirkan lah ye.

salam lebaran.

tulus ikhlas,

Wan Muhammad Najib Mohd Daud.
Tahun 1, Jurusan Pergigian,
Jordan University Science and Technology, Jordan.


*minta maap sekiranya gambaq yang aku letak tu cam entah pape. tapi itu saja yang aku mampu buat dek kekurangan gambaq. serta kekurangan tools nak edit gambaq.

Wednesday, September 8, 2010

Pendidikan Islam bukan sekadar matapelajaran di kelas.


sedar tak yang

kita selalu mengutamakan hal dunia berbanding hal akhirat. buktinya mudah, takat mana berkembangnya ilmu agama kita kalau nak dibandingkan beberapa tahun yang lalu?

takat mana ia berkembang?

nasib baik lah ada pendidikan Islam dulu masa dekat sekolah. kalau tak, tak tahu mana lagi kita nak cedok ilmu agama. Namun,setakat bersandarkan Pendidikan Islam yang kita belajar dekat sekolah tu belum jamin kita nak masuk syurga lagi.

betul dak?

walaupun kita tak amik bidang agama sebagai jurusan pembelajaran kita, tak bermakna kita tak perlu ambil explore lebih dalam hal agama.

betul dak?

sampai bila kita nak gelarkan kita orang awam yang hanya tahu taqlid sahaja dalam bab bab agama ni?

sampai bila?


*taqlid = Mengikut sahaja tanpa tahu menahu hukum asal.

Tuesday, September 7, 2010

SBPI Selandar.



"kau sekolah mana weh dulu?"

"sbpi selandar.."

"er.. er.. dekat mana tu?"

"dekat melaka.."

" eh bas dah sampai lah"*

* buat buat tuka topik.

.........

tipulah kalau aku cakap yang aku jarang jarang face dengan situasi macm ni.
situasi ni nak melambangkan betapa tak femesnya sekolah aku. aku tahu sekolah aku femes dekat melaka. tapi bila keluar melaka. aku sebut ja nama sbpi selandar. orang dah buat muka blur. nak tanya aku segan. takut aku kecil hati. dengan gaya selamba member cakap. 'ooo'.

kalau yang jenis tak kisah. cakap je terus.

"haa. sekolah apa tu?"

tak payah cakapla. benda ni aku face since aku form 1 lagi.

sejujurnya, kadang kadang aku rasa segan juga bila face dengan situasi macam ni. mana taknya. member member lain bila time ice breaking. masing masing bagitau sekolah masing masing. semua kenal. tang bila sampai part kita ja. semua buat muka blur bila sebut 'sbpi selandar'. kadang kadang terpaksa letak 'melaka' dekat belakang. supaya tak nak orang tanya panjang dekat mana. berbuih mulut menjawab.

tapi aku rasa sekarang sekolah aku dah femes sedikit. untung adik adik yang dekat sekolah tu ya. dah keluar keluar sekolah je nanti orang dah kenal nama sekolah.

terima kasih la bagi pihak pihak yang femeskan nama sekolah tu.

.............



lima tahun aku sekolah dekat tu. walaupun masuk lambat. aku akui sekolah tu banyak bantu aku jadi 'orang'.

kalau tak, aku tatahu la aku jadi apa sekarang.

kita tak memerlukan nama sekolah yang femes untuk menjadikan diri kita untuk jadi hebat.
aku terlalu pelik dengan orang yang berfikiran macam tu. sepatutnya kita perlu paksa diri kita untuk berfikiran luar kotak.

kadang kadang kita rasa segan dengan sekolah sbp lain. sebab sekolah kita tak femes mana.

takpayah lah bergantung pada nama sekolah untuk jadi hebat. sebab hal ini terlalu kolot nak diikutkan.

buktinya mudah, tak semua sekolah yang dah femes. dan elit2 gitu dapat menghasilkan produk yang semegah nama sekolah mereka secara keseluruhannya.

bukan nak persoalkan kehebatan sekola mereka. namun, ini lah akibat nya duk terlalu bangga dengan nama sekolah sampai diri sendiri padahal tak dalah menyumbang mana.

biar nama sekolah tak hebat mana. tapi kita beriya riya nak jadi hebat. tak ke lebih gah gitu?



dah tahu sekolah kita tak femes. apa salahnya kalau kita usahakan untuk femeskan. aku tak suruh pun mencapub buat benda enta pape.

sebenarnya banyak sangat platform nak femeskan sekola tu kalau nak ikutkan selain bergantung pada result spm dan pmr.

aku tahu kefemesan tu tak penting. tapi sekurang kurangnya ia boleh jadi pemangkin untuk semua orang yang belajar dekat situ.

so kiranya takda lah orang nak tersipu sipu malu untuk mengaku sbpi selandar tu sekolah dia.

tolong jangan pertikaikan yang sekolah kita tak femes mana. sebab tu kau tak boleh perform well dalam study, sports, dan etc.

loser suka ja bagi alasan entah pape macam ni.

.........

aku ada baki 4 tahun lebih kurang lagi untuk pengajian pergigian aku di Jordan insyaAllah.

aku fikir suatu hari nanti aku nak balas balik jasa sbpis yang telah banyak tolong aku.

dalam erti kata lain. guru guru sbpis itu sendiri.



kan cun tu sekolah kita.



ensha Allah

sekian.

Monday, September 6, 2010

Hari Jadi ke-19.


Assalamualaikum,

semalam before tidur. aku jenguk facebook. aku dapati sudah ada beberapa orang wish birthday untuk aku.

pagi tadi after solat subuh, aku jenguk facebook. aku dapati dah cecah seratus orang post something dekat wallpost aku wish birthday.

walaupun hanya melalui facebook. aku tetap terharu.

diam tak terkata.

walaupun ucapan masing masing agak cliche. aku tetap hargai kesudian setiap pihak untuk meluangkan masa bagi menjenguk page aku. kemudian post ucapan.

terima kasih korang!


12 tahun ( 2003)
*era bermulanya susutan tubuh badan ku.

seriously, wish korang semua dah mampu buat tersenyum seorangan macam dilamun cinta.

:)

3ala kulli hal, segala puji bagi Allah yang masih bagi aku peluang untuk bernafas dan terus menikmati nikmat kehidupan ini.

Semoga imanku dapat dipertingkatkan seiring dengan umur yang semakin menua.\
insyaAllah

sekian.

wasalam.


Sunday, September 5, 2010

cinta lepas kahwin itu indah.



kalau awak nak muncul pun, muncul lah 4 5 tahun lagi. bukan apa.sebab saya takda duit nak lamar awak sekarang. maaf.

okay?

Friday, September 3, 2010

Egoistik.

aku rasa macam kena tembak bazooka bila tengok ceramah ni.


betapa egonya aku selama ni ya Allah.

:(

astaghfirullahal adzim.

Ramadhan akhir.

Assalamualaikum,

hari ni aku kesal.

aku baru sedar yang semakin hari, ramadhan semakin nak tinggalkan aku.

10 malam terakhir aku banyak juga aku leka.

kawan, kawan juga. tapi takkan mahu salahkan kawan kawan?

antara redha Tuhan atau kawan kawan?

ya Allah, semoga aku tak pancit lagi untuk 10 ramadhan terakhir ni.

amin.

Thursday, September 2, 2010

sending off nabil to russia for the last time ever.


kita akan rindu orang yang kita sayang bila berjauhan.

so, kalau nak tahu kita sayang seseorang tu ke tak. cuba kita test berjauhan dengan dia. ada rasa rindu ke tak? kalau ada, sayang la tu. kalau takda. wallahu'alam.



abang aku, nabil akan menamatkan lebih kurang dalam 9 bulan lagi pengajian beliau di Russia.

sumpah aku rasa masa cepat gila berjalan.




Wednesday, September 1, 2010

sejuk hati saya wak.


sejuk hati saya bila awak pakai macam ni wak.
sedap mata memandang.
tenang hati bila terkenang.
iman pun tak da lah nak goyang.

nak usha pun jadi segang

bila tengok awak. buat saya ingat akan Tuhan!


boleh kan awak?



*segang- segan (loghat terengganu)

random.



kalau nak menulis. hati kena seiring dengan tulisan. kalau tak, mesej tak akan sampai.

macam sia sia.

jadi,

bagi aku peluang untuk tulis dengan hati ye.

okay?