Friday, December 25, 2009

Malaysian Day 2009

Salam,
Just nak kongsi serba sedikit gambar masa Malaysian Day 2009 yang berlangsung pada hari Selasa baru-baru ni, bersamaan 22.12.2009.
Credits to Syazwan Abu Bakar for the photos!

:)

Malaysian foods

Malaysian Foods too!

Nasyid Irbid

Uji-rasa

Kelantanesee!

booth Universiti Al-Bayt


VIPs


Guess who?

Persandingan Adik-beradik



That's all je yang dapat saya kongsi.
semoga kalian semua diberkati Allah!



p/s: Malaysian Day 2009 sangat sangat seronok!
Alhamdulillah.

Tuesday, December 22, 2009

Masa

A woman came home from work late, tired and irritated, to find her 5-year old son waiting for her at the door.

SON: 'Mummy, may I ask you a question?'

MUM: 'Yeah sure, what it is?' replied the woman.

SON: 'Mummy, how much do you make an hour?'

MUM: 'That's none of your business. Why do you ask such a thing?' the woman said angrily.


SON: 'I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?'

MUM: 'If you must know, I make R 50 an hour.'

SON: 'Oh,' the little boy replied, with his head down.

SON: 'Mummy, may I please borrow R25?'

The mother was furious, 'If the only reason you asked that is so you can borrow some money to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed.. Think about why you are being so selfish. I don't work hard everyday for such childish frivolities.'

The little boy quietly went to his room and shut the door..

The woman sat down and started to get even angrier about the little boy's questions. How dare he ask such questions only to get some money?

After about an hour or so, the woman had calmed down , and started to think:

Maybe there was something he really needed to buy with that R25.00 and she really didn't ask for money very often.The woman went to the door of the little boy's room and opened the door.

'Are you asleep, son?' She asked.

'No Mummy, I'm awake,' replied the boy.

'I've been thinking, maybe I was too hard on you earlier' said the woman. 'It's been a long day and I took out my aggravation on you. Here's the R25 you asked for.'

The little boy sat straight up, smiling. 'Oh, thank you Mummy!' he yelled. Then, reaching under his pillow he pulled out some crumpled up bills.

The woman saw that the boy already had money, started to get angry again.

The little boy slowly counted out his money, and then looked up at his mother.

'Why do you want more money if you already have some?' the mother grumbled.

'Because I didn't have enough, but now I do,' the little boy replied.

'Mummy, I have R50 now. Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow. I would like to have dinner with you.'

The mother was crushed. She put his arms around her little son, and she begged for his forgiveness.

It's just a short reminder to all of you working so hard in life. We should not let time slip through our fingers without having spent some time with those who really matter to us, those close to our hearts. Do remember to share that R50 worth of your time with someone you love.

If we die tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of hours. But the family & friends we leave behind will feel the loss for the rest of their lives.




P/S: copy paste dari blog seseorang. mari kite same2 renungkan.

Monday, December 21, 2009

Maher Zain




Maher Zain Trivia

+orang lebanon yang pindah dekat sweden mase umur 8 tahun
+ bapak beliau merupakan seorang penyanyi di Timur Tengah
+Terlibat dalam bidang muzik sejak umur 10 tahun
+Ada Bachelors Degree of Aeronautical Engineering.
+pernah jadi produser lagu mase dekat satu syarikat rekoding yang femes dkat sweden!
+Lagu dalam Album 1st die 'Thank You Allah' tu ad sket cerita tentang kisah
hdup die dlu yang tak sbrpa baik sngat seblum ni.
+lagu femes die, InshaAllah, Open Your Eyes, Always Be there, Thank You Allah. etc
+ lagu die sume best banget!



p/s: kepada sesapa yang nk album die boleh download dkat sini.

Sunday, December 20, 2009

Kahwin.

"Komeng jom kahwin mase 4th yr nanti"

"haa? tak de keje aku, bapak awal woo"

"Lepakla meng, standard la tu"

"banyak la koo.."


My pal, Luqman, he was kinda influencing me to 'kahwin awal' during the conversation. But I just came up with excuses ignoring his questions. yeah, i know he was just like 'main-main' at that time. So, I pun act like being stupid jugak jela. erghh. no point to talk about it right now.

..............

Hey guys, you know what, you guys should be thankful to Luqman because he gave me an idea to write this time post. I mean, It's been a long long time i didn't update my blog.

This time, I would like to write about 'kahwin'.

'Kahwin'?
Marriage?
huh?
who the hell are you talk about this topic huh?

fine..fine..finee.. I know la i'm just a 19 year-old who has just started to know the outside world.
but i think, I won't bother anyone in this matter. I just want to give my opinions. small opinion for a big thing. Am I for real?


................

I've been studying in Irbid since 3 months ago. What can I say is, I'm really grateful to have a wonderful islamic environment over here. Of course la weh, here we have many ustazs and ustazahs who really play their role in keeping the bi'ah. All Praise to the Almighty.

Lately, marriage isn't a big issue in Irbid. I can see some, not some, but many of my seniors who already have gone through it. So far, they seems to enjoy for what they have right now. Lucky them!

Yeahh.. Yeah.. Yeahh..
I know marriage is a very wonderful thing in human life. Allah provides marriage for human beings so that they could stay away from zina. I don't want to oppose the quran and assunnah nor create a new controversial fatwa about this topic. Come onla. I pun nak kahwin jugak!

Okay guys, let me re-state again my intention;

I JUST WANT TO SHARING OPINIONS JE LA WEH!

mafhum? mashii? okayy. good. let's go further.

................................

when people talk about marriage, I have 4 big things that they usually said it to me. which are:-


1.

"Nanti balik Malaysia Jangan lupe bawak minah arab sorang"

hahaa. senang nye cakap. Najib+ Minah Arab= reality? I don't think so.
People keep on asking me,
"weh, perempuan arab hot enn?"
yeah. that's right.it's undeniable yet they're extremly hot.
But do I look 'layak' for them?
I mean, in every aspects,
they're too hot for me, aren't they?
Plus, their 'mahar' is bloody expensive.
where can i get the money?
duit scholar ade? no way man.
my scholars pun couldn't afford them.
-_-"


2.
"Mama and Babah nak you belajar dulu sampai habes, kerja, dah stable, baru kahwin"


duhh, even my parents pun don't give me the green light for kahwin during study. Meaning that, i couldn't bring a new famly mmbr in a short time. i've to wait for sometims la agaknya.
"Najib, good boyy!"
aiwahh, i listen to them. Sami'tu wa Ato'tu. I respect with their stands. I know they know more than what i know. So, let they decide for me *for the time being je la*. Maybe, they don't want me to get burden by the responsblties.*cewahh, poyoonyaa!*
yet, i'm just a half-corn aged. I don't think that I can be the best husband and daddy right now.


3.
"eh najib, duit scholars kang bnyakk!"

exactly, I agree with this statement. Let's say if I put my budget around 150JD per month for my wedding. And I want to get wed at my fourth year of study. So, the calculations should be like this, i think:-

1month=150JD
150JD= RM 750
4years= 48 months
RM750x 48 months= RM36,000.00

Wow! quite huge isn't it? I think It's fair enough for a student like us to get married with that such amount of budget. Pndai-Pandaila mintak mak ayah kalau tak ckup *senang cakppp!.perghh*

nope .. nopee.. nopee..
I don't want to spend my scholarships for my wedding. Oh mann, i can do a lot of things with RM36,000.00. I can cruise around the world with those money, of course!. yet, it is much much easier to move alone with your friends. You are freeman!

Remember dude, 'stay single is a key to mingle'

4.
"girlfriend takde, dh fikir nk kahwinn.ishh"

haa? i'm totally disagree with this ayat. To me, that is such a ridicolous mentality nowadays. I don't think that having a girlfriend ( Awek la in real context) in early stage will end up being your wife one day (dlm mse yg lame ). Honestly, i'm happy to be single. I don't think that I should have someone right now as for the sake of booking her for my future.
*lepak2 sudehh*
In myself, I believe with Allah's faith. If i'll be a great guy, i'll get a great lady. InsyaAllah. That's what Allah promise in His Holybook.
All things that i've to do is, be patience, and never give up on praying for the best of it.
When the time has came, nothing can't stop it without His faith.


"Kun Fayakun"


.........................



Though i'm a half-corn aged. I'm not afraid to impress my opinion in this such things. Remember, people do change everyday. The same goes to their stands. So, never take it too seriously with what I've stated above. I'm afraid if my words speak louder than my action. Who knows? i pun manusia biasa.

Last but not least, the best always comes from Allah and the worst comes from myself, the slave of Allah.

That's all.

Wallahu'alam.



p/s: my brother n sister pun tak kahwin lagi.
I nak kahwin?
-_-"

Sunday, December 13, 2009

Ustaz Arman.


dah pergi bertemu Allah.
aku masih macam tak percaya
terkejut sangat
sangat
sangat
Aku tersentak seketika

Kenapa?

mudanya dia pergi
belum lagi cecah 40

ingat lagi,
Arwah yang
sambut aku dan kawan-kawan MARA yang lain masa mula2 sampai Jordan dlu.

tapi sekarang..


beliau dah tiada

tiada buat selamanya..


*Al-fatihah*




P/s: ajal tak kenal usia. Muhasabah diri.





Friday, November 27, 2009

Eid Adha.

Selamat Hari Raya Aidiladha 143o H/2009 M
Moga kita sama-sama hayati detik-detik pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail
demi menuju keredhaan Allah SWT
InsyaAllah!

Dikesmpatan ini juga,
sy nk mohon maaf kepada semua
zahir dan batin
atas segala ksilapan yg telah sy lakukan
serta halalkan makan dn minum.
smoga kalian tak lupekan sy di sini.
Hayakallah!





P/s: Actually sy dah kekurangan gamba, sbb tu gamba mcm tak kena tema. minta mahap yee.
erghhh. -_-"

Wednesday, November 25, 2009

Celoteh Budak Sekolah.

Assalamualaikum,
Hari ini terasa nak buat post sket pasal bdak sekolah. Post kali ni sy khususkn utk dak2 SBPI Selandar yang masih menuntut di Skolah tercinta.

Memandangkan cuti sekolah baru je start minggu lepas. Mesti korang banyak sangat masa lapang kan nak bace post kali ni kan? aku yakin punya!

Tak banyak mungkin apa yang nak dicakap, tapi just sebagai pengkongsian pengalaman mase waktu sekola dlu. Okay, my advices will go through out each batches.

Form 1 yang nak jadi Form 2

Mesti korang excited sangatkan bile nak jadi form 2. Mane taknye. Nak pegang title senior la katakan. lepas ni dah ade orang panggil 'abang' dan 'kakak'. Kehebatan SENIORITY mule tersemat dalam hati.

"wah, pasni bleh a ak suro bdak2 bwh aku buat2 keje"

"sape tak panggil aku 'abang', abes diee!"

takyah bohong la. sy pernah lalui alam ni. Secara jujo sy cakap, masing2 agak jakon nk jadik senior kn? hahaa.

Pasal study?
" Oh lepak la, bkannya exam pun tahun ni. PMR mase form 3"
Jadi bagi yang jenis tak sedar diri. Hanyutlah mereka dengan kelalaian bersuka ria dengan sikap kekanak-kanakan yang masih tersimpan.



FORM 2 nak naek Form 3

"warghh, PMR PMR PMR!"

Cehh, PMR konon. Padahal PMR JE. kata2 snior yg dh msuk f4 laa. hahahaa.
memang betul pun kate dorang PMR JE. takde la besar mane pun. Mase form 3, ni lah korang start utk sdar n srius blaja. tapi tak sume la. ade gak yang maseh terapung2 dek mimpi.

Dan yang bagus nye, korang gak ade ksdaran tentang kepntngan rohani. Mula la rajen buat solat hajat, solat sunat dhuha, bace yassin, pose sunat dan etc. Dalam mase yang same jugak, slalunya mase form 3 ni korang mule 'naik kepala'. tak pegi prep la. tak tuck in baju la. datang lewat la. isap rokok la. macam2. lawak gak la. tapi biasa la excited sngt dh jd snior 2 tahun.

Selalunya la, form 3 mesti ad problem ngn form 5. tak puas ni la . tak puas tu la. Form 5 plak kumpul point dkat bdak form 3. bdak form 3 kumpul point tpi cakap belakang. tu je la yang termampu. last2 tak smpi mane pun. kne tarik ngn snior. tau korang tergagap2. hahaa.


form3 nak naik form 4

"Honeymoon year"

Itulah istilah yang best selalu dak2 gune kalau nak naek form 4. Mane taknye PMR dah habes. SPM pn tahun dpan. Ape lagi? bulan madu la beb. Part ni yang buat ramai dak2 skor mase PMR kantoi. Maklumla, dah over-confident sngt pndai. Tu la.

Kalau dlu rajen buat ibdh2 sunat, yela PMR kot mase tuu.
tapi time ni, msng2 cam lupe diri dah. dah takde exm besar. Ibdh sunt sume diabaikn .
tak sume laa. sestgh je. tgk? betapa lemahnya kite sbg hamba Allah ni. mudah leka dan alpa

Pringatan kpd scorer2 mase form 3 tu. dah naik form 4 tu jgn bajet power nk stdy lepak2 cam mase mngh rndah dlu. dunia mngh atas sngt lain dgn dunia mngh rndah. So, klau nk dpt spm yang terbaik. jgn la honeymoon mase form 4 ni. kalau bole, mase form 4 ni lagi strggle berbndg mase form 5. nanti korang bleh relax mase form 5. tapi tkyah la korang kongker top ten. ckupla skdar maintain stdy. make sure dlm keadaan zon yang slmt. takde yang slalu fail sbjek2 sains. cam bio, kimia, addmth.fzik sume. saket wooo nnt! biar sush dahulu, sng kmudian.

Mase form 4 gak tahun byk mslah. selalunya bdsarkn sejarah skola. mase form 4 la stiap batch kmpul masalah. so, klau mase form 4 korang dah mantap. insyaAllah form 5 korang nnt lagi mantap!

Seblum tu, nak igtkan gak yang nak dcide amik jursan ape. sc agama ke sc tulen ke sc teknkal. Sy takleh ckp pape. tapi ikot kemampuan dri sndiri la. kalau diri sndiri tu takleh cope ngn banyak sbjek. xyahla nak amik byk2. buat pening kepala je. baik amik yg sket je. sket n dpt cover sume. Bsds, jgn ikot kawan! buat pndirian diri sndiri. mase depan korang kan? so fikirkan!


form 4 yang nak naik form 5


"best gile jadi snior"

Best kan dpt pegang skola. Jadi orang paling snior dkat skola. buat silap n salah takde sape nak marah, takde sape nak tarik. kan kan kan?

Mase ni gak korang jadi cam malaikat balik, Baik. G surau slalu. solat hajat, dhuha, tahajud. qiamulail, pose sunat. mcm2 la. mmg bagus la gua cakap. memang orng kate baik betul la. yelaa. nak pohon keberkatan dkat Allah sbb nk SPM. tgk? betapa materialistik nye manusia ni.
Mase ni lah, korang akan macam jadi unite betul2 dgn form korang. Yelaaa. dah nak habes skola la katakan. memang sronoklaa. Mase awl2 tahun slalunya, exctd bagi snior laki2 nk usha bdak2 form 4 baru prempuan yg masuk. It sounds gross rite?tp itulah hakikatnya. takyah bhong laa. nak ikotkn tak berlaku dkat form 5 je. form laen pn berlaku gak. Cehh, pastu mule la abg2 yg tak macho dlu, dh jadi macho mse form 5 ni. Yelaaa. dah matanglah katakan.
Selain tu, mase form 5 gak mase yang korang byk tak puas hati dgn pihak lain. Dgn batch bawahan la. Kurang ajar la. tak hormat sniorla. entah pape la. padahal bnde kecik je.
nak ikotkan memang betul gak la ape yang korang tak puaskan hati tu. tpi kalau fikir2kn balik
korang gak penah buat dlu kan? Haa! kan kan kan? cube igt2 balik.
lagi teruk pn ade kan. haa. tahu punn!
Tula . sape suro kuajo ngn snior mase junior2 dlu. Kan Allah dh balas.
Selalunya camtu laa yang berlaku.
Dan mase form 5 ni jgak korang akan sdar diri la utk SPM. cam sape yg tak sdar mase pmr slalunya die sdar gak la utk SPM ni. yelaa. penting kot. kalau pmr tu kau teruk mane pon maseh sbp lagi. ni kalau SPM. takknla tanak smbg belajar kalau dh abes skola nnt. tak smart la gitu kn?
Korang bleh tgk la masng2 dh berubh sket. matang dr sgi sikap, pnmplan, gaya cakp, n etc. Kire bagus la tu. tahniah3.


Saya rase tu jela ap yang sy dpt kongsi. Ap yang sy kongsi ni ialah apa yang sy lalui. takdela nk buat cite suke2 je. Tak semua yg kat atas ni akan berlaku. Ni cume ape yang sy perhati dan sy lalui spnjng 5 tahun sy di bumi bertuah SBPI Selandar.

Nak ikotkan rindu la jgak dkat skola tu. Sbb tu buat post khas utk junior2 terbaik SBPIS.
So, harap2 korang amik iktbar dn manfaat dlm post kali ni la. Itu pn kalau ade la. Kalau takde, skadar bace je la. Kayla dik2, all the best mase cuti

Jangan buang masa,
Buat keje sia-sia.
Yang tambah dosa,
Last2 masuk neraka.

Na'uzubillahimin dzallik.
kita phon kat Allah jauhkn dari perkara2 camtu.
skian sahaja.
Wasalam.

Monday, November 9, 2009

Bola Bola Bola



WARUNG DIN FC

C ; A.MOHD RAHMAT HALIF
V.C ; FAIZAL JONG KABE
SOPHEE
UST DIN
NADZIM FRED
YASH FAHRI
HAZIM HAZLAMI
SYAFIEK
NAQIB
BASYAR YUNUS
MOHAMMAD JAAFAR
FAIZ AZRAIE
DZIA
HELMI
ISMI
NAJIB
FIRDAUS


In the recent game, we won 3-0 over Phoenix Bangkit FC.
thanx to Abg Rahmat and Ustz Din for the goals.
Abg Rahmat did really well as he was the captain.
I declared him as the man of the match.
He scored 2 goals in the match.
It is not easy to beat Phoenix Bangkit FC
they have great players; Muneer, Mahdi, Awe, Marwan, Syuaib, Anuar, etc.
but to me, the oppste team had done a great job
however, Luck is on our side.
Don't give up guys,
there're a lot of games to go.
And for myself, I need to work out for my fitness.
my first game went bad as i fatigued easily.
really sad you know!
Lastly
Mawafakk 'Alaikum!



p/s: for more details, you may visit the PSL blog

Friday, November 6, 2009

Pelangi Petang.







teman,
pernahkah kau tahu,
semalam
bagaimanakah keadaan diriku,

teman,
hari ini kau lihatku
sentiasa tersenyum,
sentiasa bertegur,
sentiasa menyapa,
tak kira di mana jua

teman,
dahulu,
aku bukanlah aku,
jika kau kenali aku sejak dahulu,
mungkin kau tahu siapa aku,

teman,
pernahkah kau dibenci?
pernahkah kau disisihi?
pernahkah kau dijauhi?

teman,
tahukah kau
betapa pahitnya pabila dibenci?
betapa hinanya pabila dicaci?
seolah-olah dunia ini tiada harapan bagimu lagi,

teman,
hidupku pernah tidak menentu
tanpa hala dan tuju
inginku luahkan tapi malu

teman,
saatnya begitu genting
ku pendam
ku simpan
ku diam

teman,
mujur hadir bimbingan
membentuk kematangan
menjiwai kesabaran


teman,
di saat itu
baru aku tahu
baru aku sedar
dimana perlu aku gantung tali harapan
yang mampu berkekalan

teman,
sinaran mula terpancar
lidahku mula lancar
melafazkan doa pada Yang Maha Esa
agar terbentang luas jalan rahsia

teman,
aku pernah merintih
peritnya ujian-Nya
walaupun sedikit
bergetar imanku dibuat-Nya


teman,
Dia kurniakan sesuatu yang tidak pernahku duga
kesukaran didahulukan
agar tidak hanyut dek kelalaian
kepahitan yang kurasai
menjadi manis tanpa kusedari








Tuesday, November 3, 2009

Fog.

salam,




gambar ni diambil selepas sahaja kami tamat menduduki exam bahasa arab.



mase ni semua tengah menggigil kesejukan sebab angin mase tu windy habes.

Lagipun, baru nak masuk Shita' (winter)

Jadi faham-faham jela.
Plus, hujan renyai2 plak mase tuu.

Everyone excited bile cakap pasl nk masuk shita'

besids, they're non-stop discussing about it,

there are some ayat keep on playing in their mouths,

"Weh, sejuk gile sehh"

"tengok-tengok, mulut aku berasap kot"

"Malaysia panas enn.."

"Kesian budak-budak dekat Mesir tak dpt rasa kesejukan camni"

"weh, aku nak pergi balad nak beli baju sejukk!"

"Sekejap gile siang"

"haa, maghrib pkul 5.00??!!"

"nak amik wudhuk pun cam gune air sejuk dlm peti ais"

"weh, solat dkat rumah jela, sejuk la nk gi masjid"

"9 degree celcius kott!"

"mandi?? perlukee?"






hehe, itu lah antara ragam-ragam yg
berlaku dalam kalangan sanafir seperti kami ini di Bumi Bertuah ini.
Nak-Nak disaat Musim Shita' yang kian tiba,
lawak juga kalau nak diikotkan tahap ke'jakon'an masing-masing,
memang tak diakui, diri sendiri ni pun jakon maen 'asap' yang keluar dari mulut,
nak buat macam mane,
ini lah nikmat berada di negara orang,
merasakan sesuatu yang tiada di negara sendiri.
terubat juga kejelesan mase kecik2 dlu tngk mat salleh berasap mulut.
HAHAA3X


p/s: thanx Allah for giving us this such of chance.

wasalam,
najibdaud


Saturday, October 24, 2009

Dzikir.



Ibn Qayyim al-Jawziyya said in his book, Al-Wabil as-Sa'ib, p. 52,

"There is no doubt that the heart oxidizes, just as copper and silver oxidize. Its polishing is the dhikr, which will make it like a white mirror. The oxidation of the heart is due to heedlessness and sin. Its polishing is by means of two actions: repentance and dhikr. If someone's heart is cloudy, the reflections of images will be unclear, he will see falsehood as truth and truth in the image of falsehood (batil). When there is too much oxidization on the heart, the heart will be darkened, and in the darkness the images of the Truth and Reality never appear. The best way to polish it is through Dhikrullah."







Actually, dzikir is the simplest ibadah ever.
You can do it everywhere and everytime.
However, people are still lazy to practice it, even myself.
Our hearts are darkened by our dailly sins.
Solat is not enough to purify them.
It's not about how many Ibadah have you worked out per day.
The thing is that,

How Istiqamah you are!

:)







Ya Allah, sucikanlah hati hamba-hamba-Mu ini.




Tuesday, October 20, 2009

ana bi'ehki arabee shuway-shuway.



"your arabic is zero"


kata seorang teman arab saya yang berasal dari Yemen.
Nak ikutkan macam kasar sangat masa die cakap tu.
Tapi fikir2 balik die ni bkannye reti cakp BI sngt.
so, mngkin die tatau nk gune bhasa yang seswai.
Takpun, die memang berlaku sangat jujur terhadap diriku

Ammar, seorang kenalanku yang berbangsa Arab. Dia berasal dari Yemen. Sampai sekrang tak sure die buat pe dkat Jordan ni. Study kot. Dulu pernah tanye, namun tak faham dan buat buat faham. Menyesal betul. Hahaaa.


Selalunya, aku akan jumpe die mase dekat masjid waktu solat fardhu. Antara dua, die tegor sy, takpun aku tegor sy. Tiap kali jumpe akan berlaku perbualan sebgini rupa,


"Assalamualaikum, Keifa Hallak?"

"Alhamdulillah, qowayyis, Shu akhbarok enta?"

lebeh kurang camtu la. Untuk pengetahuan kalian semua, orang arab ni tiap kali bersapa mereka akan bertanya kan khabar masing-masing walaupun baru je jumpe semalam. Bagus kan? sangat bagus!

sebenarnya, kali ni saya nak luahkan sikit pasal bahasa arab ni.

Kritikan yang kawan sya bagi tu masih terngiang2 dekat telinga aku kot.

Terasa cam 11 tahun aku amik arab tak berguna lansung!

ni yang marah ni,

marah dekat diri sendiri kerana tidak menggunakan ilmu yang ade sebaik mngkin.

to be honest, i've never scored A for my arabic tests. eithr mngah rendah n mngah atas
tp dgn kuasa Allah, PMR n SPM dpt gak A.

Alhamdulillah Hirrobbil 'alamin

^_^

Eversince that time, sy tekad untuk speaking arab betui2 naa..
(nowadays i'm influenced by the Utagha accent)

tiap tiap hari kalau boleh, sy nak belajar new words.

Antara alternatif yang saya cube lakukan ialah:-

1) tgk buku rjukan bhs arab ammiah (abg imran buat tu)

2) carik mamat2 arab dekat kuliah tak pun kt msjd ke yg bleh dipercaya utk dijadikan kawan. Then, saya belajar arab daripada dorang. at the same time, sy pn imprve english sy insyaAllah.

3) kalau mase lecture tu, sronok gak tgk lectre speaking arab. Cpat tulis pe yang rase cam sdap je die cakap. walaupn pndek, pastu tanye orang sebelah. mcm lawak tapi best laa!!

4) membranikan dri utk dengar radio arab. Walaupn cam haprak tak faham. tetibe je tau die gelak. huhu .

5) cube untuk translate ayat Alquran sndiri (trnslte gitu2 je la. bhs quran tggi kot)

So far, itu je la alternatif yang bleh saya lakukan. Kalau teman2 ade idea lain habq mai naa.
nak tau gak!
huhuu..
insyaAllah in 3 months, sy target untuk faham stiap kata2 orang arab though takleh respon sebtul2 nye.
temn2 tlng doakn sy agar mampu utk cope segala-galanya
insyaAllah.
k laa.
'ilalliqa'
wasalam.


ehna syabab min malayzia!



p/s: thnx 4 reading.