Wednesday, November 25, 2009

Celoteh Budak Sekolah.

Assalamualaikum,
Hari ini terasa nak buat post sket pasal bdak sekolah. Post kali ni sy khususkn utk dak2 SBPI Selandar yang masih menuntut di Skolah tercinta.

Memandangkan cuti sekolah baru je start minggu lepas. Mesti korang banyak sangat masa lapang kan nak bace post kali ni kan? aku yakin punya!

Tak banyak mungkin apa yang nak dicakap, tapi just sebagai pengkongsian pengalaman mase waktu sekola dlu. Okay, my advices will go through out each batches.

Form 1 yang nak jadi Form 2

Mesti korang excited sangatkan bile nak jadi form 2. Mane taknye. Nak pegang title senior la katakan. lepas ni dah ade orang panggil 'abang' dan 'kakak'. Kehebatan SENIORITY mule tersemat dalam hati.

"wah, pasni bleh a ak suro bdak2 bwh aku buat2 keje"

"sape tak panggil aku 'abang', abes diee!"

takyah bohong la. sy pernah lalui alam ni. Secara jujo sy cakap, masing2 agak jakon nk jadik senior kn? hahaa.

Pasal study?
" Oh lepak la, bkannya exam pun tahun ni. PMR mase form 3"
Jadi bagi yang jenis tak sedar diri. Hanyutlah mereka dengan kelalaian bersuka ria dengan sikap kekanak-kanakan yang masih tersimpan.



FORM 2 nak naek Form 3

"warghh, PMR PMR PMR!"

Cehh, PMR konon. Padahal PMR JE. kata2 snior yg dh msuk f4 laa. hahahaa.
memang betul pun kate dorang PMR JE. takde la besar mane pun. Mase form 3, ni lah korang start utk sdar n srius blaja. tapi tak sume la. ade gak yang maseh terapung2 dek mimpi.

Dan yang bagus nye, korang gak ade ksdaran tentang kepntngan rohani. Mula la rajen buat solat hajat, solat sunat dhuha, bace yassin, pose sunat dan etc. Dalam mase yang same jugak, slalunya mase form 3 ni korang mule 'naik kepala'. tak pegi prep la. tak tuck in baju la. datang lewat la. isap rokok la. macam2. lawak gak la. tapi biasa la excited sngt dh jd snior 2 tahun.

Selalunya la, form 3 mesti ad problem ngn form 5. tak puas ni la . tak puas tu la. Form 5 plak kumpul point dkat bdak form 3. bdak form 3 kumpul point tpi cakap belakang. tu je la yang termampu. last2 tak smpi mane pun. kne tarik ngn snior. tau korang tergagap2. hahaa.


form3 nak naik form 4

"Honeymoon year"

Itulah istilah yang best selalu dak2 gune kalau nak naek form 4. Mane taknye PMR dah habes. SPM pn tahun dpan. Ape lagi? bulan madu la beb. Part ni yang buat ramai dak2 skor mase PMR kantoi. Maklumla, dah over-confident sngt pndai. Tu la.

Kalau dlu rajen buat ibdh2 sunat, yela PMR kot mase tuu.
tapi time ni, msng2 cam lupe diri dah. dah takde exm besar. Ibdh sunt sume diabaikn .
tak sume laa. sestgh je. tgk? betapa lemahnya kite sbg hamba Allah ni. mudah leka dan alpa

Pringatan kpd scorer2 mase form 3 tu. dah naik form 4 tu jgn bajet power nk stdy lepak2 cam mase mngh rndah dlu. dunia mngh atas sngt lain dgn dunia mngh rndah. So, klau nk dpt spm yang terbaik. jgn la honeymoon mase form 4 ni. kalau bole, mase form 4 ni lagi strggle berbndg mase form 5. nanti korang bleh relax mase form 5. tapi tkyah la korang kongker top ten. ckupla skdar maintain stdy. make sure dlm keadaan zon yang slmt. takde yang slalu fail sbjek2 sains. cam bio, kimia, addmth.fzik sume. saket wooo nnt! biar sush dahulu, sng kmudian.

Mase form 4 gak tahun byk mslah. selalunya bdsarkn sejarah skola. mase form 4 la stiap batch kmpul masalah. so, klau mase form 4 korang dah mantap. insyaAllah form 5 korang nnt lagi mantap!

Seblum tu, nak igtkan gak yang nak dcide amik jursan ape. sc agama ke sc tulen ke sc teknkal. Sy takleh ckp pape. tapi ikot kemampuan dri sndiri la. kalau diri sndiri tu takleh cope ngn banyak sbjek. xyahla nak amik byk2. buat pening kepala je. baik amik yg sket je. sket n dpt cover sume. Bsds, jgn ikot kawan! buat pndirian diri sndiri. mase depan korang kan? so fikirkan!


form 4 yang nak naik form 5


"best gile jadi snior"

Best kan dpt pegang skola. Jadi orang paling snior dkat skola. buat silap n salah takde sape nak marah, takde sape nak tarik. kan kan kan?

Mase ni gak korang jadi cam malaikat balik, Baik. G surau slalu. solat hajat, dhuha, tahajud. qiamulail, pose sunat. mcm2 la. mmg bagus la gua cakap. memang orng kate baik betul la. yelaa. nak pohon keberkatan dkat Allah sbb nk SPM. tgk? betapa materialistik nye manusia ni.
Mase ni lah, korang akan macam jadi unite betul2 dgn form korang. Yelaaa. dah nak habes skola la katakan. memang sronoklaa. Mase awl2 tahun slalunya, exctd bagi snior laki2 nk usha bdak2 form 4 baru prempuan yg masuk. It sounds gross rite?tp itulah hakikatnya. takyah bhong laa. nak ikotkn tak berlaku dkat form 5 je. form laen pn berlaku gak. Cehh, pastu mule la abg2 yg tak macho dlu, dh jadi macho mse form 5 ni. Yelaaa. dah matanglah katakan.
Selain tu, mase form 5 gak mase yang korang byk tak puas hati dgn pihak lain. Dgn batch bawahan la. Kurang ajar la. tak hormat sniorla. entah pape la. padahal bnde kecik je.
nak ikotkan memang betul gak la ape yang korang tak puaskan hati tu. tpi kalau fikir2kn balik
korang gak penah buat dlu kan? Haa! kan kan kan? cube igt2 balik.
lagi teruk pn ade kan. haa. tahu punn!
Tula . sape suro kuajo ngn snior mase junior2 dlu. Kan Allah dh balas.
Selalunya camtu laa yang berlaku.
Dan mase form 5 ni jgak korang akan sdar diri la utk SPM. cam sape yg tak sdar mase pmr slalunya die sdar gak la utk SPM ni. yelaa. penting kot. kalau pmr tu kau teruk mane pon maseh sbp lagi. ni kalau SPM. takknla tanak smbg belajar kalau dh abes skola nnt. tak smart la gitu kn?
Korang bleh tgk la masng2 dh berubh sket. matang dr sgi sikap, pnmplan, gaya cakp, n etc. Kire bagus la tu. tahniah3.


Saya rase tu jela ap yang sy dpt kongsi. Ap yang sy kongsi ni ialah apa yang sy lalui. takdela nk buat cite suke2 je. Tak semua yg kat atas ni akan berlaku. Ni cume ape yang sy perhati dan sy lalui spnjng 5 tahun sy di bumi bertuah SBPI Selandar.

Nak ikotkan rindu la jgak dkat skola tu. Sbb tu buat post khas utk junior2 terbaik SBPIS.
So, harap2 korang amik iktbar dn manfaat dlm post kali ni la. Itu pn kalau ade la. Kalau takde, skadar bace je la. Kayla dik2, all the best mase cuti

Jangan buang masa,
Buat keje sia-sia.
Yang tambah dosa,
Last2 masuk neraka.

Na'uzubillahimin dzallik.
kita phon kat Allah jauhkn dari perkara2 camtu.
skian sahaja.
Wasalam.

2 comments:

tepianmuara said...

ouch...
stuju bg!
haha...
bese'y flow idup sklh mnengh nh cm2 r..cme ntuk dak2 jais y amik SMA,rse'y f5 lg rilek dr f4..

what goes around comes around..he

eQa said...

teringat zmn sekolah2 dlu haa najib! hee..tp mmg stuju part yg masa spm kantoi sbb result pmr bgus sgt.

bpada2 lah.