Thursday, February 14, 2013

Kisah Labcoat


" Mama, ajib nak tempah labcoat baru. tahu tak dekat mana boleh tempah? "


" you ambil je lah abang punya dari Russia. Dia dah tak guna lagi dah "

" Okay maa "...

siapa tak sedih apabila hilang labcoat macam tu sahaja. Punca daripada kecuaian diri, labcoat yang sepatutnya aku kepit dari pagi sampai petang, hilang daripada visi aku tiba-tiba sahaja.


Kalau labcoat beli sendiri aku tak seberapa kisah sangat. Tapi labcoat warisan daripada abang, buat aku terasa nilai sentimentalnya yang boleh buat aku jadi gila. Aku cuba flashback dalam kepala otak semasa dalam perjalanan menuju ke klinik dari universiti. 


Ouch sakit. Aku ada pergi perpustakaan, aku ada pergi kafeteria handasiah, dan aku juga ada pergi dewan kuliah al faroq. Aku buntu. Hampir kering otak bila aku perah memikirkan segala kebarangkalian kemana perginya labcoat aku.

Aku gagah kan diri untuk senyum. Aku teruskan perjalanan menuju ke klinik. Hatiku cuba berbisik, 'insyaAllah ada hikmahnya. relaks dan cool. Jangan spoil kan hari anda k? '


aku terus positif.


Tiba-tiba aku teringat prinsip aku sewaktu sekolah dahulu,

" Kalau kita hilang sesuatu barang yang kita suka, kita jangan pening kepala atau resah gelisah, yakin pada Allah, benda tu akan kembali dengan sendirinya, kalau tak datang juga, Allah nak ganti yang lebih baik daripada itu "

Prinsip ini berjaya buat aku jarang-jarang kecewa waktu sekolah dahulu. Biasalah kan, duduk asrama ni macam-macam dugaan. sekejap hilang kasut. sekejap hilang seluar. sekejap hilang buku. Ada-ada sahaja, samada salah diri sendiri yang cuai, atau salah diri lain yang perangai macam macai.

Esok

Aku gagahkan diri datang universiti awal nak menjejaki labcoat yang hilang. Aku bergegas ke kafeteria dan bertanya pada abang pengutip resit. Dengan selamba beliau jerit kepada teman sekerjanya, menanyakan jika ada terjumpa labcoat aku semalam di sekitar kafeteria. Standard arab, suara tu kalau nak jerit selamba dek dia je kan. Fuh, kecewa aku bila tahu dia kata takda.

Lusa

Fuh, sangat lega bila aku berjaya ketemu labcoat aku di dalam al farouq. Sayangnya labcoat aku bukan semata nilai sentimentalnya, tetapi cutting dan designnya yang stylo buat aku tak senang memikirkannya.

Sayang kot.


.....


Kisah labcoatku ini mungkin kelihatan kecil, tetapi aku cuba hargainya sebab ia telah mengingatkan aku bagaimana untuk bersabar.

Orang yang bersabar ini untungnya selalu tinggi dan berbaloi. 


Hidup kalau bersabar, bila kita dapat nikmat yang kita idamkan, fuh gua cakap sama lu. Sabar itu boleh kumpul rasa puas beb.

Sabarlah kerana Tuhanmu.


*Ustaz Hasrizal pesan untuk cuba hargai setiap detik kehidupan kita, dan berusaha untuk mengutip ibrah yang ada. Aku sedang struggle berusaha. Maaf kalau cerita aku tidak menarik.No comments: