Thursday, February 24, 2011

6 perkara yang orang perempuan tak patut buat depan orang lelaki


aku ada beberapa yang ingin dikongsi dengan orang perempuan.

perkara perkara yang orang perempuan tak sepatutnya buat bila berdepan dengan lelaki.
pada pendapat aku lah.

1. Tergedik gedik yang melampau.
gedik itu sikap natural perempuan. tapi kalau terlalu gedik. orang lelaki jadi mudah menyampah dan dengan lebih mudah kau akan dijadikan sebagai bahan kutukan.

2. Ketawa terbahak bahak.
tolong jangan buat benda ni walaupun kadang kadang lawak tu sangat lawak. cover cover sikit kalau nak gelak. tutup mulut. jangan keluarkan bunyi. orang lelaki nampak je macam tak kisah. tapi hati penuh mengata.

3. Banyak songeh.
Orang lelaki tak suka perempuan yang banyak songeh ni. sebab otak lelaki tahu kerja nak simple je. Kalau nak bersongeh pun, kena fikir betul betul. agar songehan itu dijadikan dalam satu ayat yang ringkas dengan point yang padat agar lelaki tu tak terasa serabut.

4. gila gila sangat.
kadang kadang seorang lelaki akan jadi risau bila perempuan tu terlalu 'gila-gila' sangat. sebab akan menimbulkan keraguan akan hormone mana yang terlebih dalam badan anda. nak 'gila-gila' boleh. tapi pandai pandai la cover.

5. Perasan.
orang lelaki memang geram dengan set set perempuan yang cepat perasan. orang perempuan yang terasa macam orang nak usha dia apabila berhubung dengan dia. So, orang perempuan tu selalu akan macam buat buat jual mahal dan etc. Jangan mudah perasan. act profesional in any case. tak semestinya apabila laki tu baik dengan anda, dia nak usha anda. tidak tidak tidak. unless dia dah naik bulu. itu lain cerita.

6. Keras
aku faham. sestengah perempuan bersikap keras dekat lelaki sebab tak nak lelaki tu amik advantage ke atas dia. orang perempuan macam ni selalu dikategorikan dalam golongan siqoh. bagus. Namun, apa yang aku perasan. sesetengah orang perempuan tu dia bersikap terlalu 'keras' sampaikan aku yang lelaki ni rasa takut serta pelik. Ingat, orang perempuan tu lembut asalnya. kalau cuba dipaksa jadi keras, buruk jadinya. tegas takpe.tapi jangan keras.

selamat selamat!


*ini bukan tips nak pikat lelaki ye. harap maklum.

23 comments:

Husna said...

setuju. setuju.

Anonymous said...

haha...btol2 nice

Anonymous said...

ha2, bagos juga tips ko ni.

ibu said...

as salam. baguslah berterus terang. moga-moga ramai yang dapat pelajaran.

Haha said...

Ok. Aku terasa gila babeng. Haha

bibot said...

sy rasa bende ni sangat remeh. lg pun kan ade care lebih baik untuk menegur?

:) no offense! hehe~

Anonymous said...

salam .

bukan ke ade cara yang lebih baik utk menegur? kita kaum muslimin kate bersaudara. awak sbg lelaki , pembimbing , awak patut menyelamatkan maruah perempuan , bukan dengan membongkar aib mereka satu satu lepas tu baru awak perbetulkan. walaupun tak ada nama yg diselitkan , tapi awak sedang bercakap ttg saudara semuslim awak . ada cara lebih baik kut utk menegur . wallahu alam .

saya cuma memberi pandangan .

Anonymous said...

kurang stuju part point no 5 & no 6... lelaki xfhm pompuan.. kdg ape yg pompuan buat utk jage diri die... buat jual mahal? kalo buat jual murah camne ekk???? pompuan yg nmpk cam keras xsemestinye keras laa.... die lg tahu diri die.. bia die jage diri die.... laki xley buat pemikiran & diri laki same ngan pompuan... xkan same... die yg berhak nilai diri die sendiri... xley judge cmtu..sorang pompuan ni, kalo btol nak jage diri die, die kuat dgn prinsip die...

Anonymous said...

sebagai P tq atas teguran drp L
tapi mgkn ade sdikit teguran 2 membuatkn ada antara kami terkilan mgkn ko lupa salah 1 lg sifat P,hati yg lembut & cepat tersentuh brbndg lelaki
***
setuju..point 1,2,3,4 tapi mungkin kalau ko tegur dng cara baik lagi cantik
mungkin kami tergediks..tergila2..terbnyk songeh..terlebih ketawa..tapi semuenye mungkin kami tersilap..seperti ko yg dlm proses perhijrahan..kami pon sedang mujahadah..cuma mgkn kami tersilap & terover..tapi komen pertama ko x nak bagi kami terlebih gedik kerna nanti lelaki kutuk kami?ape 2?cegah kemungkaran sambil buat kemungkaran?mgkn blh diterima oleh sesetengah pihak..tapi mgkin menimbulkn fahaman @ masalah laen oleh pihak yg laen..x salah nak menegur sebaliknya kami sbg p menghargai kerna ada L yg brtngjwb cam ko..tapi mgkn perlu gune ayat baik siket agar dakwah itu sampai..aku pon x baik sangat,mungkin jauh lg x baik dari ko..tapi cam aku kate, aku & semua cam ko dlm proses ingin berubah n juga berdarah panas terutama bila dikomen bergitu..tapi InsyaAllah cube terima apa yg ko kate 2.
& harap ko terima jugak ape aku kate.

komen yg aku x berapa nak setuju,atau salah aku kerna x faham maksud ko..sorry lah eh
perasan & keras..aku agak ko blh tau je ape respon org bile ko tulis sal nie.

perasan..mungkin silap sebahagian dari kami tapi kami bukan perasan, sebaliknya ada antara kami rasa x layak langsung untuk rase cam 2,bukan niat kami nak jual mahal tapi niat kami utk jaga hati kami bukan hati korang!tapi hati kami kerna kami tahu tahap iman & hati kami serapuh atau sekuat mana,tegaskan bkn untk jaga hati korang tapi jaga hati kami sendiri kerna kami ingin hati ini hanya untuk Allah & bila tiba waktu untk org yg selayaknya untk kami, kami serahkn untk dia tanpa terusik perasaan pada Allah..mungkn jawapan ko,blh k korang sampai tahap 2?mugkin x boleh tapi itu yg kami harapkan & cuba..bukan juga aku maksudkn jaga hati kerna kami suka(cam minat) korang..
tapi dlm langkah ke arah 2 kami terlebih over kerna kami juga x sempurna ilmu berikhtilat..tapi yg aku x berape phm jugak kenapa korang terase kami buat cam 2 coz kami rasa korang nak usha kami?..mugkin act profesional in any case boleh reflect balik kat ko..sorry..aku cuma pelik kenapa korang x blh berlapang dada & positif hormat pendirian kita org?

keras???aku x paham..terlebih lembut..terlebih gila..ko komen & bila kami nak berubah kami terlebih keras ko komen..ada antara kami keras untk tidak terlebih gedik tapi kami silap kerna terlebih keras..cam ko masak ko mesti nak sedap2 tapi terlebih garam jadi masin..ko bukan sengaja tapi tersilap..tapi bila lama2 ko masak nanti mesti ko tau apa kadar garam yg sepatutnya diletakkan..sama cam kami..kami sedang mujahadah sedang berhijrah,InsyaAllah..& dlm perjalanan itu kami tersilap..kami perlu masa & komen yg membantu bukan kritik yg seakan2 apa yg kami buat semua salah.

mintak maaf kalu tersilap & sorry terkomen panjang.,apa2 pon tq coz tegur.

Aku said...

tak sabar nak tengok bini kau nanti. Semoga dia ada semua ciri ni. Hahaha

Aku said...
This comment has been removed by a blog administrator.
najib.tahu.ini.siapa said...

kpd aku : puas dgn berkata sedemikian? words speaks your personality dear.

W M Najib said...

Husna, Anonymous, Anonymous, Ibu
terima kasih!

haha, jangan sampai gila babeng. tak elok gitu.

bibot, orang perempuan kata remeh. orang lelaki? maaf kalau cara menegur tak kena. bukan nak menegur. sekadar perkongsian. maaf kalau terasa.

anonymous, saya rasa apa yang awak cakap memang betul. sebagai muslim sepatutnya ada cara yang lebih baik untuk menegur. saya hanya berkongsi. ini hanya pendapat saya sebagai seorang lelaki. mungkin saya tak terfikir pulak yang ini akan mencemarkan semua maruah orang perempuan. jadi saya just cakap je. maaf kalau terasa. saya hanya nak orang perempuan tahu.

anonymous, cool coool. ok. terima kasih atas perkongsian anda. saya ulang. saya hanya melontarkan pendapat. kalau tak setuju tak mengapa. Allah buat kita lain jantina untuk saling mengenali. ayat awak dah buat saya sedikit sebanyak memahami pasal prang perempuan. terima kasih. jangan emo sangat. tq.

anonymous, minta maaf. mungkin bahasa aku kurang cantik untuk sampaikan ramai yang terasa hati. aku sekadar cuba nak buat simple. tapi silap aku. terlalu cepat menekan 'post' tanpa berfikir panjang. aku terima teguran itu dengan baik.tq

cuma, aku terasa yang ada tersalah faham sikit dekat sini. pasal perasan tu. aku cakap 'set set'. meaning sesetengah. bukan semua. actually orang lelaki pun face the samething. as a human being, tipu la kalau xmudah perasan. aku pun mudah perasan jug kadang kadang. tapi kalau perasan, lepas tu buat cara jual mahal. dengan layan cara kasar balik. itu yang orang lelaki geram. orang perempuan mungkin susah nak faham yang lelaki cepat juga terasa dalam diam. aku sokong orang yang jual mahal. sebab dia tahu betapa mahalnya maruah dia disisi Allah. tapi janganlah sampaikan sesuka hati melukakan hati manusia begitu saja. mungkin benda ni tak sedar. almaklumlah, kata manusia. tapi just harap kau faham. apa situasinya. men and women, we still need to know each other.

aku cuba berlapang dada. aku tak kisah pun actually. cuma aku banyak perhatikan orang lain yang cakap. *ni bukan kes tuding jari. harap maklum*

6b3n, kita sama sama tengah bermujahadah. selamat berjihad!

aku, aku sendiri tak faham kau ni jenis yang macam mana. aku harap bini aku tak macam gitu la.
*tapi tolong la jangan buat komen pelik pelik gitu. errr*

najib.tahu.ini.siapa,
ini bukan najib. kau tahu siapa 'aku'? biarkan sahaja.

sis said...

salam

pendapat aku, setiap orang ada sebab untuk buat sesuatu
atau mungkin ada pengalaman yg membentuk perwatakan dia jadi begitu

Allah ciptakan manusia di atas bumi berbeza-beza untuk saling berkenalan

belajarlah utk kenal, dan raikan

wallahu3alam

hamshira said...

eh?
what happened to freedom of opinion and being realistic?

can't we just agree to disagree?

tak nampak pun najib merendahkan sesiapa, yang terasa sangat mungkin terlalu self conscious. senyum sajalah :)


panjang lagi jalannya adik2~

Nurul Afiqah Fuzai said...

sama-sama berlapang dada lah semua.
inshaAllah aman sejahtera.

*ada org kata aku dah komen satu. nih 1st time aku sampai blog ni la. errr

pensilkayu said...

nak cakap comel adik adik ni, boleh ke ? apa-apa lah.

by time, all of you are gonna change. big leap or even small one. 5-6th years together is a pretty long time. a lot can happen, A LOT.

apa yang tuan blog tulis ni is just a part (entah berapa peratus je pon) benda yang perempuan tak patut buat.

i do not agree on all 6, but i am willing to agree to disagree. keh3.

benda yang sama boleh apply kat laki jugak kott. hmmm~

ozy said...

salam...

blog tmpt utk kite ekspresi kan apa yg kita rase,apa yg kita nampk,apa yg kita lihat dgn mata dan hati...

ini bkn tguran jauh skli sindiran..

hanya sbgai luahan,atau apa yg orang slalu ckp pendapat..yg nk fire najib soh jaga bahasa tu knp?

sudah ckup baek bahasa abg kite ni..cmon..hati tu jernih sket laaa..

[kalau berani komen panjang2 tp x tles link,x tles nama sndri,umpama bling batu sorok tgn...be matured guys..=)]

dun know,is it offense? jk =P

cerimerah said...

oh..begitu ceritanya..
patut ad kontroversi..

mahzi said...

err...bagi ak mungkin post nih mcm perspektif dari seorang lelaki..mungkin wanita buat camtu ade maksud lain tapi ini mungkin care lelaki paham...hus3

Anonymous said...

komeng yg punye baek korg ckp keras...aiseh

pjak pale komeng korg nih.

Hadi said...

err najib kenapa org berani tegur tapi x berani reveal siapa diorang ek?

lotusspring said...

assalamualaikum...seronok baca blog ni.banyak ea orang comment.saya nak cakap yang saya tak setuju dengan yang ke-6.kenapa?bagi saya,kadang2,character atau personaliti seseorang itu boleh berubah mengikut keadaan tanpa disedari...senyum riang kepada teman sejantina seketika,then,senyum itu bertukar kepada flat immediately selepas ternampak lelaki.n thiqoh?haha!too hilarious for me...entah kenapa~~u don't know her much,yet categorized as ...thiqoh???OMG!what simple-minded r u??semua lelaki berfikiran macam tu ker?haha