Tuesday, October 20, 2009

ana bi'ehki arabee shuway-shuway.



"your arabic is zero"


kata seorang teman arab saya yang berasal dari Yemen.
Nak ikutkan macam kasar sangat masa die cakap tu.
Tapi fikir2 balik die ni bkannye reti cakp BI sngt.
so, mngkin die tatau nk gune bhasa yang seswai.
Takpun, die memang berlaku sangat jujur terhadap diriku

Ammar, seorang kenalanku yang berbangsa Arab. Dia berasal dari Yemen. Sampai sekrang tak sure die buat pe dkat Jordan ni. Study kot. Dulu pernah tanye, namun tak faham dan buat buat faham. Menyesal betul. Hahaaa.


Selalunya, aku akan jumpe die mase dekat masjid waktu solat fardhu. Antara dua, die tegor sy, takpun aku tegor sy. Tiap kali jumpe akan berlaku perbualan sebgini rupa,


"Assalamualaikum, Keifa Hallak?"

"Alhamdulillah, qowayyis, Shu akhbarok enta?"

lebeh kurang camtu la. Untuk pengetahuan kalian semua, orang arab ni tiap kali bersapa mereka akan bertanya kan khabar masing-masing walaupun baru je jumpe semalam. Bagus kan? sangat bagus!

sebenarnya, kali ni saya nak luahkan sikit pasal bahasa arab ni.

Kritikan yang kawan sya bagi tu masih terngiang2 dekat telinga aku kot.

Terasa cam 11 tahun aku amik arab tak berguna lansung!

ni yang marah ni,

marah dekat diri sendiri kerana tidak menggunakan ilmu yang ade sebaik mngkin.

to be honest, i've never scored A for my arabic tests. eithr mngah rendah n mngah atas
tp dgn kuasa Allah, PMR n SPM dpt gak A.

Alhamdulillah Hirrobbil 'alamin

^_^

Eversince that time, sy tekad untuk speaking arab betui2 naa..
(nowadays i'm influenced by the Utagha accent)

tiap tiap hari kalau boleh, sy nak belajar new words.

Antara alternatif yang saya cube lakukan ialah:-

1) tgk buku rjukan bhs arab ammiah (abg imran buat tu)

2) carik mamat2 arab dekat kuliah tak pun kt msjd ke yg bleh dipercaya utk dijadikan kawan. Then, saya belajar arab daripada dorang. at the same time, sy pn imprve english sy insyaAllah.

3) kalau mase lecture tu, sronok gak tgk lectre speaking arab. Cpat tulis pe yang rase cam sdap je die cakap. walaupn pndek, pastu tanye orang sebelah. mcm lawak tapi best laa!!

4) membranikan dri utk dengar radio arab. Walaupn cam haprak tak faham. tetibe je tau die gelak. huhu .

5) cube untuk translate ayat Alquran sndiri (trnslte gitu2 je la. bhs quran tggi kot)

So far, itu je la alternatif yang bleh saya lakukan. Kalau teman2 ade idea lain habq mai naa.
nak tau gak!
huhuu..
insyaAllah in 3 months, sy target untuk faham stiap kata2 orang arab though takleh respon sebtul2 nye.
temn2 tlng doakn sy agar mampu utk cope segala-galanya
insyaAllah.
k laa.
'ilalliqa'
wasalam.


ehna syabab min malayzia!



p/s: thnx 4 reading.

6 comments:

Mr Ben said...

awat yg ter-influenced ngn nothern pnya pelat? awek org utagha pa....hahaha...

W M Najib said...

haha
dkat cni rmai member utagha
tapi skadar loghat je a
term2 tertntu aku tatau!
hahaa

ManJa said...

aja2 fighting!!! selalu ckp arab, lm2 fasih lerrr....


nwy nice song...

amrah5774 said...

bahasa asing ni kalau x dipraktikkan mmg jadi 'zero' walaupun da 11 tahun belajar.enta da dapat peluang further study disana,ambil peluang praktikkan walaupun tinggal ngan kawan2 malaysian.bittaufiq wannajah.

mUneer said...

salam belajar kat sekolah lain...mua'amalah lain

rajin-rajin ke bundle mahupun ke pasar utk tambah vocab...sambil2 tu...boleh bedal buah-buah kat pasar coz nak taste rasa...itu kerja ana masa 1st year

NieSah said...

syoknya bace pengalamn kat sane..huhu~
xpe..usaha tangga kejayaan...insyaAllah dgn alternatif tuh makin lame makin baik la arab tuh..
jeles je nisah x dapat belajar arab betol2..dulu ade can main2.. haih!